Bostadsbloggen på fastighetsmäklare.se

Försäljning av bostadsrätt

Forsaljning+av+bostad

När man säljer sin bostadsrätt får man oftast ut ett annat pris än det man gav när man köpte den. Vid försäljning kan den gå med antingen vinst eller förlust och då är det bra att veta hur man ska hantera pengarna. För att få ut det bästa av en eventuell vinst när man säljer sin bostadsrätt får man vid vinst dra av en hel del kostnader som minskar skatten som kommer till. Går man däremot med förlust kan man dra av en del av förlusten på den skatt man betalar.

 

Vinst eller förlust

 

Om man går med vinst när man säljer sin bostadsrätt ska man betala 22 % skatt på den vinsten. Vid vinst får man dock dra av inköpspris och en del kostnader för reparationer och ombyggnader man gjort i bostaden sedan man köpte den. För att få dra av reparationer ska dessa skett under beskattningsåret och de fem åren innan samt att de ska vara förbättrande. Förbättringen ska även vara till ett värde över 5 000 kronor och mindre underhåll räknas inte med. Köpte man däremot bostadsrätten och gjorde reparationer före 1974 får dessa kostnader inte räknas med. Man får även dra av annons kostnader, mäklar kostnader och i vissa fall kostnader för att snygga till hemmet inför försäljning. Var därför noga med att hela tiden spara alla kvitton så ni verkligen kan utnyttja dessa möjligheter.

 

Går man däremot med förlust när man säljer bostaden får man dra av upp till 50 % av förlusten på skatten beroende på hur mycket skatt man betalar samt hur stort underskottet av kapital är. Om ni säljer med förlust var noga med att fråga er mäklare samt skatteverket hur det ser ut för just er.

 

Uppskov av skatt

 

Om det är så att ni ska köpa en ny bostadsrätt i samband med försäljningen kan det vara bra att ha lite extra pengar till bland annat handpenningen. Ni kan då utnyttja de uppskovsmöjligheter som finns så att ni inte behöver betala in skatten på en gång. Man kan få uppskov på reavinstskatten om den är mellan 50 000 kronor per person och totalt 1,45 miljoner kronor. Man kan sedan välja att betala in delar eller hela beloppet i efterhand men minst 20 000 kronor per år. Tänk dock på att det nu för tiden är ränta på det belopp man har i uppskov.

 

Har däremot bostaden nyligen ombildats till bostadsrätt räknas den som oäkta och då handlar det om andra skattesatser och regler.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-Mail
  • Google Bookmarks
Denna inlägg postades i Allmänt, Bostadsmarknaden, Inför försäljningen. permalink.

Kommentera inlägget här:

  • Translate to:
  • Senaste inläggen

  • Kategorier

  • Arkiv

  • RSS Feed